Inge Margrethe Voravong

Mine sjove male-oplevelser

 
Har malet akvareller på en flodbåd i Provence i Frankrig, hvor jeg ikke anede hvad underviseren sagde, da jeg ikke forstår fransk – men lærte noget alligevel – og fik en ny skøn pensel.

Været på malekursus i Buddhistisk kloster i Provence. I 2 dage måtte vi ikke tale. Skulle tegne og male Buddha perfekt og lægge nogle helt fastlagte og frygtelig grimme farver på. Kedede mig bravt, men det blev til en fin meditation.


Har siddet i en sort skraldesæk i blæst og kulde og malet ved Vesterhavet. Skummet fra bølgerne fløj i luften og sandkornene stak i ansigtet. Men jeg måtte mærke og male denne naturkraft. Kulden gjorde det sværere og sværere at holde på penslen, men stemningen kom med på maleriet.

Taget færgen til Bogø – smågrisene skulle lige læsses af, og dækket spules. Der lugtede kraftigt af grisemøg. Fandt en skøn plet med udsigt over bakker og vand. Det begyndte at blæse op, og vandet til at skylle pensler i var hele tiden på vej udover pladen. Blev stædig og blev der en hel dag. Jeg fik halsbetændelse, men malede nogle dejlige billeder.


Deltog i Provence i en konkurrence, hvor vi var 50 kunstnere. Vi fik et kort i hånden og tildelt opgaver… at male en vinmark, et gadeparti osv. Der var en stor og fin præmie på højkant. Stor spænding da resultatet blev vist ved ferniseringen. Alle malede naturalistisk. Jeg var den eneste, der malede abstrakt. Da alle malerier var hængt op og mit afveg fra ’standarden’, gik komikken op for mig, og jeg skreg af grin – meget upassende i det fine selskab. Det var dagen, hvor jeg ’faldt igennem’. I øvrigt kan jeg heller ikke tale fransk, men kun engelsk.

I Provence mødte jeg også en engelsk kunstner, der i 30 år havde malet helt sorte billeder med en stribe 10% mindre sort i midten. Maleriet roterede, hvis man så længe nok på det. Desværre var der ingen, der ville købe hans malerier.

Han havde 2 tænder og én knap i skjorten, kone og børn der skulle forsørges, men han nægtede at gå på kompromis med sin kunst. Men en meget belæst og berejst mand.

Gæstfriheden i familien var stor. Voksdugen var fedtet. Stolen faldt sammen under mig. Vi skulle have stegte ål, og der blev budt igen og igen – jeg havde i mellemtiden fået en anden stol – ålen havde ligget i salmiakvand og var ikke skyllet ordentligt. Efter et enkelt stykke ål blev jeg ’vegetar for en dag’. Resten af dagen diskuterede vi kunst og drak en masse god vin.


 

 

 

Livet er herligt !!